Изложба на руски художници за Освободителната война гостува в Казанлък

8-те репродукции са създадени със средства на НД „Русофили“ и Община Казанлък

Изложба с репродукции на картини от известни руски художници, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война /1877-1878/ бе открита тази вечер в „Художествена галерия“ – Казанлък. Експозицията е част от инициативите по честването на 140г. от Освобождението на града и се организира от Национално движение „Русофили“ и Община Казанлък.

Пръв публиката поздрави директорът на Художествената галерия Христо Генев и приветства с „Добре дошли!“ почитателите на изобразителното изкуство, патриотите и родолюбците в залата. Той определи Руско-турската освободителна война като „повратно събитие в българската история, след което по българските земи няма тирания и на картата на Европа се появява България“.

Кметът на Общината благодари на НД“Русофили“, че прави казанлъчани съпричастни към изложбата, защото „да бъдем признателни и благодарни трябва да ни обединява, а не да ни дели“, отбеляза Галина Стоянова. Тя посочи, че Руско-турската война е война на вярата и православието“. За препрочитането на историята за Свободна България Кметът на Казанлък изтъкна : „Най-силното, което може да ни води напред е силата да застанем един до друг. Тогава ставаме едно.“, каза тя и благодари на многото гости в галерията.

Пред председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на общинското ръководство, общински съветници, представители на ръководството на Националното движение и регионални клубове, на различни политически партии, общественици, родолюбци председателят на НД“Русофили“ честити годишнината от победата на битката при Шипка – Шейново на днешната дата с илюстрация от изложените репродукции. Николай Малинов с радост сподели, че експозицията вече живее свой живот за и са получени покани от нови 10 различни града.

Чувства и събития от войната, уловени моменти през очите на известни майстори на изобразителното изкуство от Русия представят 38 репродукции, сред които „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др. Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия - Минск, Киев, Москва, както и от частни колекции по цял свят. Някои от картините са рисувани по оригинални фотоси от самата война...

Репродукциите бяха изложени първо за Деня на Освобождението на София през декември в Народното събрание. В Казанлък изложбата гостува до края на месец януари, за да продължи с посещения по програма в Хасково и Бургас, а след това – тържествено открита на 3 март 2018 г. в руския парламент Държавната дума в Москва.

38-те репродукции са създадени със средства на НД „Русофили“ и Община Казанлък, като 18 от тях ще останат в постоянната колекция на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.