Мият софийските улици като мярка за намаляване на замърсяването

По-чиста ще бъде столицата през 2018 г., обещават от общината

С оглед на положителните температури и повишеното съдържание на прахови частици във въздуха над София, отново започна регулярното миене на улиците и булевардите от обществена значимост. В сряда булевардите „Ботевградско шосе“ и „Черни връх“ бяха почистени с цел да се подобри качеството на въздуха.

„Започна и миенето на територията на столицата по главните булеварди и трасета с цел натрупаните наноси, които са в регулите да могат да се премахнат. Естествено, че това е една превантивна мярка за намаляване на праховите частици“, заяви Стефка Енчева – сектор „Инвестиционен контрол“ към Столичния инспекторат.

Освен миенето на улиците и булевардите в София, от столичния инспекторат следят и за изпълняването на всички почистващи дейности, които са ангажимент на фирмите, сключили договори с общината. Най-голямо внимание разбира се обръща на пътищата с най-голяма значимост.

„Най-много се набляга на улиците с масов градски транспорт, на улиците с обществена значимост, особено на тези, на които има детски градини, училища, социални домове, болници и т.н. Там, където има най-много човекопоток. А също така вече особено внимание се обръща на вътрешнокварталните улици.“

По-чиста ще бъде столицата през 2018 г., обещават от общината. През тази година ще се увеличи честотата на миене на улиците и булевардите в София.