Милиони хора заплашени от наводнения заради глобалното затопляне

Общество

11-01-2018, 06:39

Снимка:

НАСА

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Следващите 20 години са критични за големи територии на планетата

Милиони хора са в повишен риск от наводнения заради последствията от глобалното затопляне, предаде "Ройтерс". Следващите 20 години са критични за големи територии на планетата. Застрашени са милиони жители на Азия, Африка, Европа и САЩ.

Само в Азия застрашени са 165 млн. души. При бедствия в Южна Азия за миналата година загинаха повече от 1400 души.

Вероятно прогнозите на учените ще бъдат надхвърлени, тъй като не се отчита нарастването на населението или движението му в зони, застрашени от наводнения.

Затова властите са призовани да направят необходимото за защита на населението чрез превантивни мерки срещу бедствията.

Ново научно изследване, огласено в началото на месеца показа, че приблизително една четвърт от планетата може да остане в постоянна суша, ако усилията за ограничаване на глобалното затопляне не успеят да постигнат целите, поставени от Парижкото споразумение за климата, сключено между страните по света през 2015 година.

Изследователите са разгледали вероятните равнища на засушаване за различни нива на глобалното затопляне, включително повишаване на средната глобална температура с 1,5 и 2 градуса по Целзий. Целта на Парижкото споразумение е да ограничи глобалното затопляне до увеличение от 2 градуса по Целзий над средната температура отпреди индустриалната революция.

Последните проучвания показват, че ограничаването на глобалното затопляне до увеличение с 1,5 градуса би предотвратило голяма част от прогнозираното засушаване. Равнищата на засушаване вече се повишават в по-голямата част от планетата, след като Земята вече преживя повишение от 1 градус по Целзий в световната температура.