Йотингер предлага дискусии за бюджета на ЕС

Европейската комисия обмисля въвеждането на данък пластмаса

Всички европейските програми, включително кохезионната, трябва да бъдат съкратени, а държавите-членки на ЕС ще трябва да внасят по-високи вноски в европейския бюджет. Това каза комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, предаде БНТ. След Брекзит в европейския бюджет се отваря дупка, която трябва да бъде компенсирана.

Йотингер съобщи още, че Европейската комисия обмисля въвеждането на данък пластмаса, който да послужи като стимул за намаляването на използването на пластмаса в Европа и отделянето на пластмасови отпадъци. Комисарят по бюджета съобщи още, в следващата многогодишна финансова рамка не се предвижда отделен бюджет за еврозоната. Въпросът за бюджета ще бъде от най-важните теми на българското председателство.

"Искаме да приканим държавите членки заедно с нас и с Европейския парламент през 2018 година да проведат сериозни дискусии за бюджета. Ще се опитаме да приключим преди европейските избори през 2019 година или поне да свършим повечето работа. Така за първи път ще имаме по-отрано многогодишна финансова рамка и новият парламент и комисия няма да се налага да започват работа с промени. Защото финансите и бюджетът не са всичко, но без тях всичко останало е нищо", каза още той.