Представят пред виенската публика изкуството на Златю Бояджиев

Пловдив Лайф

11-01-2018, 08:07

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През месец март в един от салоните на виенската ни мисия ще бъдат изложени и творбите на пловдивските автори Васил Маргаритов

Проектът „Златю Бояджиев  - живописец на традиционния български бит. Гостуване във Виена по повод Българското председателство на Европейския съюз - 2018“ се осъществява от Градска художествена галерия – Пловдив по покана на Български културен институт „Дом Витгенщайн“- Виена, Австрия. Изложбата ще бъде открита на 08.02.2018г. и ще продължи до 30.03.2018г. в залите на българската културна мисия. Тя ще покаже някои от най-известните  картини на големия български художник, които са собственост на Галерията. Гостуването им в австрийската столица се подпомага финансово от Министерството на културата и ще е сред най-значимите събития, свързани с тази колекция през 2018г., когато България поема ротационно Председателството на Европейския съюз. Изложбата е сред проявите, предшестващи 2019 година, когато страната ни отново ще бъде във фокуса на вниманието на цяла Европа заради титлата на град Пловдив като Европейска столица на културата.

Успоредно с откриването на експозицията на Златю Бояджиев в „Дом Витгенщайн“ ще гостува и съвременният пловдивски творец Стоян Куцев. Двойното представяне на изобразително изкуство от Пловдив е в изпъленние на мащабната съвместна програма на „Дом Витгенщайн“ и Градската художествена галерия, чийто първи етап са вече осъществените две изложби – на Цанко Лавренов и на Васил Стоев. През месец март в един от салоните на виенската ни мисия ще бъдат изложени и творбите на пловдивските автори Васил Маргаритов (скулптура) и Димитър Воденичаров (живопис).