Плевнелиев: Ние вече берем плодовете от председателството на ЕС

Някои от ползите от българското председателство на ЕС вече са видими

„Ползите от председателство на ЕС са огромни за България. Тогава, когато прожекторите от света са насочени срещу вас и вие сте готови да покажете най-доброто от себе си, няма как да не извлечете ползи”, коментира в студиото на Нова Телевизия президентът на България от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев.

„Някои от ползите от българското председателство на ЕС вече са видими. Ние имаме подписан договор за добросъседство с Македония, през изминалата година беше признато българско национално малцинство в Албания. Това са стратегически постижения и аз поздравявам правителството. Ние вече берем плодовете на председателството”, каза още той и призова: „Сега трябва да покажем най-доброто от себе си, да се мобилизираме, да сложим край на партизанския подход и да сме обединени всички”.

Плевнелиев коментира и вълната от недоволство в този ключов ден за страната ни. Според него протестите са знак за ниско доверие на гражданите в институциите.

„С тези 9 протеста показваме нещо – а именно, че като че ли още не сме се разделили с робската си психика, че все някой друг ще ни освобождава, все някой друг ще ни решава проблемите”, заяви той.

„Протестите са символ на ниско доверие на гражданите към институциите. Много често институциите наистина не са раздавали справедливост – трябва да си го кажем и да подобрим нещата”, каза още той.