Пикът на заболели от грип се очаква в края на януари

В някои области на страната нещата се доближават до епидемията, предупреди д-р Кантарджиев

Намираме се в сезона на гриповете, а пикът на заболели у нас се очаква в края на януари. След гриповете "Мичиган" и "Хонконг", в Русе регистрираха и заболял от грип с щам "Ямагата". 
"Всяка година има епидемия от грип - въпрсът е кога и кои щамове ще доминирам", посочи д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред Bulgaria ON AIR.

Той цитира данни от Националната референтна лаборатория, от които става ясно, че  в последните 4 дни се наблюдава увеличаване на случаите. В някои области на страната нещата се доближават до епидемията, предупреди д-р Кантарджиев.
За него е притеснително положението в Пазарджик, където има над 200 болни от 10 хил. души население. Има доста случаи на заболели в Сливен и Благоевград, отбеляза гостът в "България сутрин".
Д-р Кантарджиев добави, че от голям областен град са изпратили 46 материала, но само 3 се оказват грип, а едно изследване струва около 100 лева, които излизат от бюджета. На 1000-1500 души един прави остро начало с дихателна недостатъчност, при един на 10 000 души се засяга централната нервна система, стана ясно още от думите му.
"Мерките да се взимат - маски, хигиенни кърпички и когато някой е болен, да си стои вкъщи, а другите да го избягваме", подчерта специалистът.
Той коментира и случаят с шестима пазарджиклии, които са зарезени с марсилска треска през декември миналата година: 
Марилската треска е заболяване, което ликвидирано у нас през 1968 г., но впоследствие се е върнала най-вече заради популацията на бездомните кучета. Лекува се успешно с антибиотици. Важното е да няма кучета, които не са третирани срещу кърлежи.