ВАП поиска КЕВР да отмени поскъпването на водата

От прокуратурата протестират пред съда увеличението на цените, утвърдено от КЕВР

Върховната административна прокуратура протестира поскъпването на водата, утвърдено от Комисията за енергийно и водно регулиране, предават от пресслужбата на прокуратурата.

След подаване на протестите против увеличението на цените, в сила от 01.12.2017 г., касаещо Водоснабдяване и канализация“ ЕАД гр. Бургас, „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Ямбол и „Водоснабдяване и канализация” ООД, гр. Враца от Върховната административна прокуратура /ВАП/ са оспорени и останалите произнасяния на КЕВР - 16 на брой. В хода на проверката от ВАП е установено, че от КЕВР са  допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила.

При вземане на решението е разкрито противоречие с правни разпоредби.

Държавното обвинение посочва, че цените, приети за седем от градовете, дори надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него. Става дума за Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца и Бургас.

Според прокуратурата КЕВР има нагласа „непременно да увеличава цените на В и К услугите”. С тези аргументи Върховна административна прокуратура настоява пред Административен съд - София град поскъпването на водата, утвърдено на 15 декември 2017-а, да бъде отменено.