Борисов: България ще държи твърдо на темата за кохезионните фондове

Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктура на Балканите, която да осигурява свързаност

"Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция в НДК с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, предава БНТ.

Той благодари за подписаните договори на Жан-Клод Юнкер за неговия фонд, защото по думите му над 350 млн. евро по тази програма са в България. Борисов благодари и на Европейската инвестиционна банка, защото според него тя помага лихвите да бъдат максимално намалени и гаранциите по тези кредити да отидат от 120 на 60%. Според Борисов това е един изключително добре работещ фонд, който се надява за в бъдеще да продължи.

Премиерът коментира и темата за Западните Балкани и посочи, че най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктура на Балканите, която да осигурява свързаност. "Това не само не носи риск на ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, повече туризъм и сближаване на хората в целия съюз", посочи Борисов.

Той благодари за подкрепата и за всичко, което ЕК прави за България. Премиерът се извини на хората за притесненията през тези два дни заради засилената полицейска охрана и задръстванията.