Д. Добрев: Не съм свързан с фирмите, които цитира Йончева

Той отрече и офшорки да са превеждали пари за фирми на родителите му, както твърдят от БСП

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев обеща да съди колежката си от левицата Елена Йончева за набеждаване. Той обяви намерението си пред медиите в парламента, след като преди това на брифинг в Народното събрание Йончева съобщи, че внася в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. от фирми, свързани помежду си, в които според информацията ѝ участвал и зетят на Добрев.

„Не исках да я уплаша, според юристи внесените документи в прокуратурата вече означават, че г-жа Йончева иска да ме набеди и за опит за набеждаване може и трябва да носи наказателна отговорност“, обясни той защо досега не се е обърнал към съда. „Сигурен съм, че след края на тази история, защото тя сега започва, ще съдим всички ние заедно и ще получим доказателства за морала на г-жа Йончева“, допълни той.

„Фирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързано лице с тях, не съм кмет на Хасково, не съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с когото и да било и с поръчките, които някой печели“, декларира още той. Добрев отбеляза, че една от фирмите, за които Елена Йончева е изнесла информация, е печелила най-много поръчки в община Смолян, когато Дора Янкова от БСП е била кмет.

Пак по думите му последните 10 от общо 11 поръчки са спечелени от този кръг фирми, шест месеца след като ГЕРБ е излязъл от община Хасково и е поискал оставката на кмета. „Милионите бяха 100, станаха 50, след няколко месеца ще се окаже, че са нула, само че тогава няма да видите нито г-жа Йончева на тази трибуна, нито целия подкрепящ отбор, който беше зад нея“, коментира в допълнение Добрев.

Той отрече и офшорки да са превеждали пари за фирми на родителите му, както твърдят от БСП. Инвестицията, за която говори Елена Йончева, била направена с кредит от юридическо лице в България. „Подадената и отхвърлена оставка създава прецедент“, така Добрев отговори на Йончева защо е оттеглил оставката си в края на миналата година. Той уточни, че решението на Конституционния съд няма ретроактивна сила и важи за случаи занапред.