Търновските „Приятели на животните” търсят средства за две спасени кучета

Животът

12-01-2018, 16:09

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Едното е простреляно умишлено, другото – блъснато от кола

Организацията „Приятели на животните-Велико Търново” спаси две тежко ранени кучета, открити край село Леденик. За съдбата на четириногите и нуждата от средства за лечението им сподели в интервю за Общинското радио председателят на фондацията Радостина Герганова. Едното куче е било простреляно умишлено и захвърлено в канавка, близо до автобусна спирка. Другото, открито във вторник, е само на пет месеца, и е било блъснато от кола. И за двете четириноги са осигурени адекватни грижи. Сигнали и за двете животинки е подала една и съща дама.

Първото куче от фондацията кръщават Алисън. От клиниката във Велико Търново са препоръчали ветеринари от Стара Загора, тъй като не могат да се справят със специфичното му лечение. След транспортирането на животинката и последвалите изследвания, става ясно че сачмата притиска гръбначния му стълб и ако състоянието му не се промени, може да се парализира. Затова препращат доброволците в клиника в София – единствената, която има нужната апаратура за операцията. Нужните средства до дози момент са около 220 лева.

Второто животинче, открито във вторник, се казва Шадоу. То е само на пет месеца, а шансовете му да се възстанови са по-големи, стига операцията му да е успешна. Ветеринарите от старата столица не успяват да помогнат и отново следваща спирка се оказва Стара Загора, където от няколко часа се намира кученцето. „Счупването на единия крак е много неприятно, предстоят две операции на тазобедрената става и на крачето. Операциите са сложни, от клиниката ни казаха, че минималната сума за тях е 600 лв”, допълни Радостина.

От организацията апелират към всеки, който желае да им помогне, да го направи, като дари средства по сметката им, публикувана във Фейсбук. Пари могат да се дарят и във ветеринарната клиника „Санивет” във Велико Търново.