Цвета Караянчева: Протестите са нормална проява в една демократична държава

Разрешаването на конфликтите става единствено в диалог с правителството

„Протестите са нормална гражданска проява дори по време на председателство на Съвета на ЕС, стига те да не са политически“, коментира пред  телевизия „Европа“ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя изрази увереността си, че управлението е стабилно и ще остане такова и след шест месеца, когато европредседателството ще приключи. „В една демократична държава всеки може да казва какво мисли, където иска, затова протестите са нормална проява“, категорична е Караянчева. По нейни думи разрешаването на конфликтите става единствено в диалог с правителството.

„Естествено е да има такива обществени реакции. Както виждате, правителството винаги се вслушва в тези проблеми, опитва се да ги решава. Влизаме в разговори с различни неправителствени организации, с хората, с гилдиите, за да може наистина да бъдем гъвкави. Понякога тази наша гъвкавост се смята за слабост, но в никакъв случай не мисля, че е така, защото не можеш да бъдеш на власт на инат. Ние ги чуваме и вземаме мерки в една или друга посока“, допълни тя.

„Управлението е стабилно и ще остане такова и след председателството на България, въпреки различията в коалицията“, категорична е Караянчева. „Разбира се, аз нямам никакво съмнение, че ще бъдем в тази конфигурация, политическа стабилност имаме. Да, имаме някои основни противоречия с патриотите, но естествено, че ние сме две различни партии и всяка има своята политическа програма, но засега коалицията е спокойна, стабилна и аз лично нямам притеснения в тази посока“, посочи още тя.

Според председателя на НС европредседателството е шанс за България едновременно да бъде балансьор при разрешаването на най-наболелите проблеми в Европа, но и да изтъкне националните си приоритети.