Лиляна Павлова: Протести се случват навсякъде в Европа

Това е един естествен и нормален процес, коментира министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Силен старт и сериозна заявка за едно председателство с посока, мнение и воля да проведем тежките дебати, които стоят пред нас”. С тези думи министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова определи началото на европредседателството ни, предава novanews.bg.

На въпрос дали протестите, които се проведоха в деня, в който България пое председателството на Съвета на ЕС навреди на имиджа ни пред европейските партньори, Лиляна Павлова заяви: „Протести се случват навсякъде в Европа. Така че нямаше нито изненадани, нито притеснени хора сред нашите гости. Това е един естествен и нормален процес. Протестите в София минаха по един спокоен и нормален начин”.

Лиляна Павлова коментира и речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която беше изцяло на български език и обра овациите в залата, както и на хората пред малкия екран.

„Имахме предварителна информация, че Доналд Туск се готви да говори на български език, да ни изненада, но най-емоционалният момент беше, когато всички го чухме да произнесе цялата си реч на български език. Ние говорихме с екипа на Доналд Туск и знаем, че той самият има принос в написването на тази реч”, коментира Лиляна Павлова.

„Дигиталната икономика – тази, която създава работни места и дигиталното образование, които ние трябва да адаптираме вътре в страните си, включително в България, а това за нас е една уникална възможност, защото виждаме тенденцията в последните няколко години – младите, децата ни, които заминаха да учат и живеят в чужбина, започнаха да се връщат в България, защото могат да работят в сектора на дигиталните технологии. Това е една тенденция, която ние трябва да хванем и да работим усилено по нея. Това е част и от общия ни дневен ред”, каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

По думите й законодателството, което имаме да приемем по време на европредседателството, ще ни помогне „да дадем заявката България, заедно със Западните Балкани, където имаме този потенциал, да стане Силициевата долина на Европа. Това е нещо, което през председателството ще успеем”.

„Това е валутен механизъм, към който България е готова отдавна, защото ние сме с фискиран курс на лева към еврото от толкова години. Тази стъпка няма да е толкова радикална. Аз смятам, че това е навременно и очаквано. Но последващия етап за нас е много важен. Влизайки в чакалнята, да не стоим твърди много години там, а затова е много важна предварителната подготовка”, каза още Лиляна Павлова.