Македонският парламент обсъжда ратификацията на Договора за добросъседство

Той може да бъде разчетен и като сигнал към Атина в спора за името на югозападната ни съседка

Македонският парламент се очаква днес да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, подписан на 1-ви август миналата година от премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Зоран Заев.

Наред с това посланикът ни в Скопие Иван Петков ще представи приоритетите на Българското европредседателство през идните шест месеца пред македонските депутати, съобщи БНР.

Според д-р Бисер Банчев, историк от Института за балканистика при БАН, едва ли документът ще срещне съпротива в пленарната зала на македонския парламент и ще бъде приет без проблеми, а опозицията вероятно ще отсъства:

„Дали ще има сериозна съпротива в македонския парламент срещу ратификацията зависи от това дали опозицията ще влезе в зала – знаете, че те в момента започват серия от протестни действия и лично аз се съмнявам, че те ще влязат. И от тази гледна точка предполагам, че управляващата коалиция лесно ще гласува закона, което формално е добре, но може би наистина би било по-полезно да се проведе един по-пълноценен дебат. Но така или иначе законопроектът е втора точка в един дневен ред от около 20-30 точки, така че при всички положения очевидно, че управляващите са планирали да го приемат“, отбеляза анализаторът.

Според Банчев ратификацията на договора за добросъседство между Македония и България може да бъде разчетен и като сигнал към Атина в спора за името на югозападната ни съседка и да покаже, че дори дълготрайни политически проблеми могат да намерят решение. Анализаторът смята, че в спора за името от страна на Скопие по-скоро „пътят е извървян“, като биха приели всяко име, което съдържа като елемент Македония.