Деца сурвакаха кмета на Северен по повод прзника Василица

Мисия Пловдив

15-01-2018, 11:45

Снимка:

район „Северен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Банго Васил, припомниха децата, има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, а на децата раздава подаръци

По повод Василица, новогодишният празник на ромите, за поредна година на гости на инж.Ральо Ралев в район „Северен” дойдоха ученици от ОУ „Панайот Волов”, за да поздравят него и служителите му и да го сурвакат за здраве и късмет. Инициативата е традиционна и е подкрепяна от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Гостуващите при кмета ученици бяха с красиви пъстри носии, а в ръцете си всички държаха ръчно изработени сурвачки и подаръци за домакините. Със стихове и песни те показаха как се празнува ромската Нова година, а наричанията им бяха за много здраве, успехи и късмет.

Банго Васил, припомниха децата, има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, а на децата раздава подаръци. Затова на Василица сутринта ромските деца обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, плодородие и благополучие. Вярва се, че от тяхната благословия зависят щастието и късметът. Трогателно внимание към кмета и служителите му учениците засвидетелстваха и с изработените лично от тях сувенири.

Най-много емоции предизвика моментът, когато трябваше да бъде сурвакан кметът – личеше, че гостите имат желание до един да се включат  в този радостен ритуал.

Искрено развълнуван, и самият кмет на района сърдечно благодари за изненадата и подаръците на учениците и учителите, раздаде им лакомства и им пожела техният закрилник да ги вдъхновява за добри дела, за успех в учението, за здраве и късмет.