Атанас Темелков е новият шеф на ДАЕУ

Общество

15-01-2018, 12:04

Снимка:

ДАЕУ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Участвал е в международни работни групи и учения на НАТО и ЕС

Атанас Темелков е новия председател на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Досегашният главен секретар на ДАЕУ поема длъжността от Росен Желязков, който бе определен от Министерския съвет за председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Атанас Темелков е роден на 14 юли 1956 г. в град Гоце Делчев. Възпитаник е на Висшето военно училище в Шумен, профил „Артилерийско инструментално разузнаване” – „инженер по геодезия, картография и фотограметрия”, и на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по специалност автоматизация на управлението.

В периода от 1978 г. до 1984 г. заема командни длъжности в Българската армия. От 1986 е назначен за старши помощник-началник на отдел по автоматизация на управлението в Главно управление „Въоръжение и техника“, Министерство на отбраната. От 1992 г. до 1998 г. е началник на направление автоматизация ТИЛ на Българската армия. От 1998 г. заема длъжност началник на отдел „Информационни системи”, а от 2000 г. до 2011 г. заема длъжностите заместник-началник на Главно управление „Комуникационни и информационни системи“ (КИС) в Генералния щаб на Българската армия и заместник-директор на дирекция в Министерството на отбраната.

От 2011 г. до 2016 г. е заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От декември 2016 г. е главен секретар на Държавна агенция „Електронно управление”.

Ръководил е екипи за разработването на концептуални и стратегически документи в областта на електронното управление, планиране и внедряване на проекти за автоматизация на управленски процеси, комуникационни и информационни системи в областта на сигурността на страната и други.

Участвал е в международни работни групи и учения на НАТО и ЕС, в Борда на директорите по КИС на НАТО и други.

С Решение на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. е определен за председател на Държавната агенция „Електронно управление“, считано от 15 януари 2018 г.