9 блока ще бъдат санирани по Оперативна Програма "Региони в растеж"

Очаква се потреблението на енергия да намалее с 1133 kWh на кв. метър жилищна площ

Встъпителна пресконференция и церемония „първа копка“ във връзка с изпълнението на проект „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в град Добрич” се проведе днес Добрич.

Около 339 тона въглеродни емисии ще бъдат спестени за година след санирането на девет многофамилни жилищни сгради в Добрич с подкрепата на оперативната програма "Региони в растеж".Очаква се и потреблението на енергия да намалее с 1133 kWh на квадратен метър жилищна площ на годишна база.
Кметът Йордан Йорданов съобщи, че проектът, в който ще бъдат вложени над 3 038 0000 лева, е част от усилията за устойчиво градско развитие и от инвестиционната програма на общината. Изпълнението на договора започна в началото на януари 2017 г. и ще продължи 24 месеца.

През пролетта на 2016 г. Община град Добрич проведе информационна кампания относно възможностите за включване на сгради в настоящия проект  и получи тридесет и три заявления за интерес и финансова помощ, от които двадесет и девет отговарят на поставените в процедурата изисквания. Първите девет, класирани на база обективни критерии, бяха включени в проектното предложение. Те са със следните административни адреси: ул. „Каменица“ № 8, ул. „Кирил и Методий“ 8, ул. „Кирил и Методий“ №18, ул. „Любен Каравелов“ № 4, ул. „Максим Горки“ 2, ул. „Страцин“ №4, ул. „Цар Симеон“ 13, ул. „Захари Стоянов“ №1, ул. „Йордан Йовков“ №13.

По-късно през същата година за сградите бяха изготвени технически паспорти и обследвания за енергийна ефективност от изпълнител избран по реда на Закон за обществени поръчки (ЗОП).

В сградите ще бъдат предприети и мерки по конструктивното им възстановяване, поясни ръководителят на проекта Станка Василева. Вече е направено обследване на техническото състояние на обектите и са изготвени техническите им паспорти. Очаква се напролет общо 154 домакинства да живеят при по-комфортни условия. След обновяването седем сгради ще придобият клас "В", а две - клас "С" за енергийна ефективност.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов се надява обитателите на жилищните сгради, включени в проекта, да сигнализират в общината за евентуални нередности при ремонтните работи.