М. Габриел: Фалшивите новини са опасност за медиите и демократичните общества

Целта ни е да предложим механизъм за установяване на фалшивите новини и пресичането на тяхното разпространение

Макар фалшивите новини да не са нито новост, нито незаконни, те се разпространяват изключително бързо и пораждат заплаха за образа на медиите и за нашите демокрации, за нашите демократични ценности. Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел след днешното първо заседание на експертната група на Европейската комисия, която предстои да предложи решения на проблема, цитирана от БТА.

"Цифровите технологии промениха дълбоко начина, по който гражданите достигат до информация. Интернет дава чудесна възможност за разгръщането на свободата на изразяване и за медийното разнообразие. Това създава и предизвикателства в областта на политиката, обществото и сигурността", отбеляза Габриел.

"Целта ни е да предложим механизъм за установяване на фалшивите новини и пресичането на тяхното разпространение. Никой няма намерение да кара хората да вярват или да не вярват на дадена информация. Ако в ЕС не предприемем никакви действия, положението може да се влоши", добави тя.

Експертната група се очаква да предложи напролет стратегия за борба с разпространението онлайн на невярна информация. Експертите ще дадат съвети за мащаба на проблема и ще изготвят препоръки. Очаква се те да създадат определение за „фалшива новина“.

Желание да се включат са заявили над 300 души, а 40 са били одобрени. Сред тях няма български журналисти и преподаватели, но са Вени Марковски от международната организация ICANN със седалище в Ню Йорк и Димитър Димитров от Уикимедиа. Сред останалите има представители на основните социални мрежи, Оксфордския институт по журналистика на Ройтерс, агенция Франс прес, Сорбоната, университетите в Рига, Букурещ и Любляна, „Репортери без граници“.

Комисията уточнява, че при избора на участниците са били взети предвид равномерното разпределение между журналисти, академични среди, нови и обичайни медии, географско и полово разпределение, участие на граждански организации. Председател на групата е Мадлейн де Кок Бунинг, професор по право от университета в Утрехт (Холандия). Съставянето на групата е съгласувано с Европейската служба за външно действие и отдела за следене на дезинформацията, създаден покрай събитията в Крим.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен