Радев: Евроинтеграция на Западните Балкани е условие за сигурността на ЕС

Филип Вуянович е на официално посещение в България по покана на българския президент

Европейската интеграция на Западните Балкани е условия за стабилност, сигурност и общ напредък на целия Европейски съюз. Визитата на държавния глава на Черна гора в България през първите дни на Българското председателство на Съвета на ЕС е символична и е знак за високата оценка, която страната ни дава за индивидуалните постижения и реалните реформи, които осъществяват страните кандидати за членство в Съюза. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с черногорския си колега Филип Вуянович, предаде президентската пресслужба.

Филип Вуянович е на официално посещение в България по покана на българския президент. Той е първият държавен глава, който е на визита в страната ни през годината на Председателството на Съвета на ЕС като признание за напредъка на Черна гора в процеса на интеграция в Европейския съюз и НАТО.

„Определянето на европейската интеграция на Западните Балкани като основен приоритет на Българското председателство си поставя две важни цели – да се динамизира диалогът между държавите в региона и европейските институции, но и да се задълбочат комуникациите, взаимното сътрудничество и процесите за изграждане на добросъседски отношения между държавите вътре в региона“, заяви Румен Радев пред черногорския си колега.

“България е привърженик този подход към разширяване на Европейския съюз, който е базиран на индивидуалните постижения на страните кандидати. Черна гора се превърна в пример за успех, благодарение на последователните си политики и реализираните реформи. Тя показа как страна от региона може да постига резултати в името на по-доброто бъдеще за себе си и за своите съседи“, заяви президентът Радев.

Сътрудничеството в сферата на европейската интеграция е важна предпоставка и за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Черна гора, съгласиха се Румен Радев и Филип Вуянович. Обменът на инвестиции, туризмът, образованието и науката бяха сред изброените области на взаимен интерес, върху чието развитие следва да бъдат насочени повече усилия от двете страни. „С президента Вуянович не сме напълно удовлетворени от нивото на стокообмена и туристическия обмен между нашите две страни. Можем и ще работим повече за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в региона, и за това нашите граждани да пътуват по-добре, по-често и по-свободно“, категоричен беше Румен Радев.

Двамата държавни ръководители поеха ангажимент да работят съвместно за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии с научен център за Югоизточна Европа с подкрепата на Европейския съюз, който да осъществява съвместни научни и високотехнологични проекти в медицината и други области и да обедини младите изследователи от региона.

Румен Радев поздрави Черна гора по случай присъединяването ѝ към НАТО и изрази готовността на България да сподели своя опит и добри практики от членството си в Алианса. По време на разговорите си с българския държавен глава Филип Вуянович прояви интерес към обучението и квалификацията на кадри от Черна гора в областта на сигурността отбраната в български висши военни училища и академии.

Президентът Филип Вуянович от своя страна изрази благодарност за последователната подкрепа, която България оказва на Черна гора в диалога с европейските институции. „Посредничеството на България донесе важни послания от Европейския съюз за региона на Западните Балкани – чрез Българското председателство ние получихме уверение, че перспективата за присъединяване към ЕС е реална, че процесът на излизане на Обединеното кралство няма да забави темповете на интеграция на страните кандидати и че жизненоважната европейска помощ за развитието на региона ще бъде запазена“, заяви държавният глава на Черна гора. Президентът Вуянович също така оцени високо намерението на страната ни да бъде домакина на среща на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС и Западните Балкани по време на своето председателство, на която ще бъде формулирана пътна карта за бъдещата интеграция на региона.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен