Представят съвременна версия на "Гераците“ на плевенска сцена

С участието на студенти от програма "Театър" на НБУ

Нов български университет ще представи съвременна театрална версия на повестта на Елин Пелин "Гераците" на сцената на Драматично - куклен театър "Иван Радоев", гр. Плевен. Това ще се случи тази вечер като входът ще е свободен.

С участието на студенти от програма "Театър" на НБУ: Божидар Михайлов, Бояна Георгиева, Валерия Иванова, Веселина Бояджиева, Кристиян Янев, Лъчезар Дойнов, Натали Йорданова, Соня Ковчезлиева, Християна Стоименова, Томи Михайлов, Румен Христов, Красимира Дуковска 

В спектакъла е използвана музика на Гергана Димитрова.

Историята на българското семейство, на неговия генезис и разпад в началото на 20 век, когато Елин Пелин пише повестта си, е темата и нашия театрален проект. Архетипните теми в повестта за динамиката на отношенията в семейната общност, за семейната митология, свързана с идеята за „скритото имане“ са актуални и днес и е сериозно професионално предизвикателство да се изгради адекватен театрален език, който преобръща клишетата в мисленето ни за Елин Пелин. 

Повестта на Елин Пелин разработва темата за родовото престъпление и е универсална матрица, в която могат да се впишат лични истории, истории, ритуали, практики и традиции на различни общности и групи.