Н. Василев за инфлацията и еврото: Бабини деветини

След като България кандидатства за еврозоната, ще трябват няколко години

Бабини деветини и измишльотини на хора, които не са специалисти или са популисти – така бившият министър на икономиката Николай Василев определи пред БиТВ опасенията, че след евентуалното въвеждане на еврото у нас цените автоматично може да скочат и кафето, например, да стане от 1 лв. 1 евро.

„Като се погледне инфлацията на всички, влезели в еврозоната, се вижда, че (за инфлацията – б. ред.) няма никакво значение дали са влезели или не – т.е. няма удвояване на цените. В Литва дори цените са паднали”, посочи той.

„Може да има и няколко закръглени цени, но вероятно цени на стоки като коли, компютри и дрехи, например, ще паднат – заради намаления риск”, каза още Василев.

„Най-малко трябва да говорим за цените, това е 10% от цялата тема. 40% от нея е регулацията и интеграцията на банковия и финансовия сектор – ако бяхме в еврозоната, щяхме да имаме втори, европейски, банков надзор и някои неща отпреди години може би нямаше да се случат”, посочи той, визирайки случая с КТБ.

„На следващо място, държава от еврозоната има различен имидж. Ще ни вземат по-сериозно, ще има повече инвестиции, ще ни се повиши кредитният рейтинг, ще имаме по-ниски лихви (…) Може да има среди, които не искат европейски банков надзор, сигурно преди 20 години е имало контрабандни среди, които не са искали да влезем и в ЕС”, каза той.

„През 2005 г. щях да ви кажа, че България е готова да влезе в еврозоната, но по-късно това не беше голям политически приоритет, други теми бяха излезли на преден план. Както и за ЕС – когато и да влезем в еврозоната, винаги е по-добре за нацията и за държавата, а всякакви страхове са измислени”, убеден беше бившият министър.

Винаги може да се намери някоя държава по света, която е различна, отговори той на примера с Унгария.

„Унгария беше голям шампион през 90-те години и беше пример за източноевропейските държави в почти всичко, в момента не е пример за почти нищо”, каза още той и допълни: „Словения, Словакия, трите прибалтийски държави – да виждаме някой да се оплаква? Те забравиха кога са имали други валути.”

След като България кандидатства за еврозоната, ще трябват няколко години – три или повече. Въпросът е официално да изявим своето желание, подчерта Василев.

"Няма да има аргументи за отговор „не”, ако си поставим кандидатурата", смята той.