Вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари

Още до края на седмицата може да бъде обявена епидемия в Пазарджик

Заболеваемостта в страната продължава да расте и вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари. Това каза за БиТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му много е вероятно скоро да има нови области, в които да бъде обявена епидемия, като за Пазарджик това може да се случи още до края на тази седмица. "Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души", отчете Кунчев.

„Статистиката донякъде заблуждава, трябва да се гледа в по-дълъг период – каза още той. – Ние не се съсредоточаваме само в цифрите, има доста други данни – отсъствия от училища, търсене на медицинска помощ, позвънявания в Спешна помощ, търсене на препарати в аптеките – които са много показателни“.

"Системата е изградена на следния принцип – наблюдаваме 218 джипи практики във всички областни центрове, в чийто списъци има около 400 хил. души. Това е достатъчна извадка и тя ни дава представа и информация какво се случва", обясни гостът.

"Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният", посочи той.

"Дали щамът е А, или Б обаче е без значение за пациента, лекаря или лечението. Има значение за нас какво циркулира и какво би трябвало да бъде включено в състава на ваксините за следващ сезон", каза още Кунчев.

Той подчерта, че е неправилно да се посяга към антибиотиците при грип. „При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да на кажа вреден“, изтъкна Кунчев.

По думите му противогрипните мерки, които може да се вземат, е да се ограничат контактите максимално, за който може да си го позволи, добра лична хигиена, особено при малките деца, правилно хранене, проветряване на помещенията. Времето има влияние, но малко.

"В последните години установяваме повече хора, които се опитват да продължат да ходят на работа вече с явни признаци на заболяване, отколкото такива, които държат да вземат болничен", каза още той.