Роже Торен бе избран за председател на каталунския парламент

В новия парламент партиите, подкрепящи отделянето, разполагат с мнозинство от 70 депутати

Политологът Роже Торен бе избран за председател на новия каталунски парламент. Това стана на първото заседание на законодателния орган. Торен, който е кандидат на Каталунската републиканска левица, бе избран на второ гласуване. Неговата кандидатура бе подкрепена от 65 депутати от 135-има. Изборът на Торен, който подкрепя независимостта на Каталуния е ясен знак, че сепаратистките партии ще направят опит да преизберат предишното правителство на Карлес Пучдемон, което бе уволнено от Мадрид заради едностранно обявената независимост на 27 октомври 2017 г.

Торен бе издигнат за председател от двете основни сепаратистки партии – „Заедно за Каталуния“ и Републиканска левица на Каталуния. Той надделя срещу кандидата на юнионистката партия „Граждани“ Хосе Мария Сааведра.

В новия парламент партиите, подкрепящи отделянето, разполагат с мнозинство от 70 депутати, въпреки че на изборите на 21 декември, най-голяма политическа сила стана „Граждани“ на Инес Аримадас. Мнозинството на сепаратистите обаче е теоретично, защото трима от 70-те представители се намират в затвора и са разследвани за бунт, противодържавна дейност и подстрекателство към размирици.

„Заедно за Каталуния“, Републиканската левица на Каталуния и крайнолявата Кандидатура за народно единство ще опитат да издигнат Пучдемон за премиер, който да ръководи правителството от чужбина, но тази процедура е твърде сложна, тъй като кандидатът ще липсва, а той трябва да присъства в парламента и да представи програмата си за управление. Пучдемон заедно с още четирими свои бивши министри се намира в Брюксел, където избяга, за да не бъде арестуван.

Преди дни испанският премиер Мариано Рахой предупреди, че ако парламентът в Барселона избере Пучдемон за премиер, член 155-ти от Конституцията, налагащ пряко управление над областта, ще остане в сила.