Кардиолог: В челните места по сърдечно-съдови заболявания сме

Общество

18-01-2018, 08:06

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Промените в температурите се отразяват на сърдечно-съдовата система

Тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни на Европейска сърдечна асоциация. 2 от всеки 3 смъртни случая се дължат на тези болести. Внезапната сърдечна смърт е един от основните проблеми от нас, а лечение чрез кардио верде дефрибрилатори не се финансира от здравната каса. В ефира на БНТ темата коментира кардиологът доц.Иво Петров.

"България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания в Европа и това се потвърждава и от актуалните публикации и в същото време сме на едно от последните места по брой на имплантации. Делим с Беларус,Украйна и Румъния, което е недопустимо в контекста на Европредседателството. Имаме тежък дисбаланс между голям проблем. България е с 1,4 имплантации на 1 млн. население на година след Македония и доста след Сърбия", коментира кардиологът.

Според доц. Петров Има желание за коригиране на този проблем, но ние правим всичко, че да бъдем на челни места. "Имаме изобилие на рискови фактори. Все още България е една от най-пушещите страни в Европа. С брой на пушачите над 35% от населението, там делим челни места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична програма в нито един от сегментите като диабет. Трябва да бъде национална стратегия", каза той.

Доц. Иво Петров уточни, че тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според доц. Петров най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.