Виктория Томова с нова стипендия от Големия шлем

Стипендията е в размер на 25 хиляди долара

Международната тенис федерация (ITF) официално обяви, че 29 тенисисти от 20 държави са избрани да получат International Player Grand Slam стипендии, финансирани от Фондацията за развитие на Големия шлем (GSDF). Стипендията е в размер на 25 хиляди долара,съобщи БФ Тенис.

Сред избраните състезатели за втора поредна година е българката Виктория Томова.

В последните години фондът за развитие на Гранд шлем държавите увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят. За втора поредна година програмата ще осигури общо финансиране в размер на 650 000 долара на избрани тенисисти. Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави.

Критериите, по които са определени тенисистите, са: възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.

През тази година Фондацията за развитие на Големия шлем е увеличила с два пъти броя на играчите, получаващи стипендия.

Избирането на Томова за престижната стипендия стана възможно благодарение на съдействието на Българска федерация по тенис и президента на федерацията и член на Борда на Директорите на Международната тенис федерация (ITF) Стефан Цветков.

Осем от тенисистите одобрени от програмата, сред които и Виктория Томова, са получили стипендия и през 2017 г. и продължават да отговарят на критериите на фонда.

Пет от тенистите, които ще получат стипендия участваха в основната схема на Australian Open. Това са Виктория Томова, Магдалена Фрех, Соонво Куон, Каспър Рууд и Елиас Имер.

Фондацията за развитие на Големия шлем е създадена през 1986 г. с цел да насърчава и увеличива конкурентните възможности за развитие на различни тенис региони. С годишните вноски от четирите турнира от Големия шлем, Фондът се превърна в ефективно средство за развиване на конкурентен тенис в световен мащаб. Само през 2018 г. фондът е подпомогнал различни инициативи с 3 милиона долара .

През годините помощ от него са получили десетки млади тенисисти, сред които личат имената на шампионите от турнири в Голeмия шлем – Густаво Куертен, Ли На, Виктория Азаренка и Йелена Остапенко.