Министър Ангелкова във Венеция: Туризмът е двигател за просперитет

Над 10 милиона китайски туристи посещават Европа всяка година, а прогнозите са, че те ще нарастват с 5% ежегодно до 2023 г.

Туризмът може да допринесе за растежа на световната икономика, защото е водещ фактор за устойчивост. Традиционно той е един от най-важните двигатели на благосъстоянието и просперитета за Европа и в последните десетилетия се развива с ускорени темпове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при официалното откриване на инициативата „ЕС-Китай-2018 година, посветена на туризма“. Сред официалните гости на събитието бяха Елжбиета Биенковска, европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП и други министри, политици и представители на бизнеса и неправителствени организации от Европа и Китай.

С повече от 500 милиона пристигащи туристи Европа се превърна в една от водещите международни туристически дестинации. Секторът е с дял от 10% от БВП на ЕС, приходите от него надхвърлят 340 млрд. евро и дава 12 на сто от европейската работна сила, информира още министър Ангелкова. И коментира, че тази инициатива представлява още едно доказателство за ролята на туризма като водач на отношенията между хората.

Над 10 милиона китайски туристи посещават Европа всяка година, а прогнозите са, че те ще нарастват с 5% ежегодно до 2023 г. Считам, че инициативата ще постави фокус върху възможностите на европейския туристически пазар при подготовката на стратегическото и дългосрочно промотиране на Европа като дестинация, посочи министър Ангелкова. Тя изрази увереността си, че инициативата „ЕС- Китай-2018 година, посветена на туризма“ ще даде шанс да се засили ползотворното ни сътрудничество.

Министърът заяви, че България ще се ангажира да улесни взаимния диалог между ЕС и Китай в областта на туризма и да разшири нашите съвместни инициативи с оглед на по-нататъшното засилване на туристическия обмен и инвестиции не само в Европа, но и по света. Положителни  примери за ползотворно сътрудничество са проектите, част от известния маршрут „Път на коприната“. Мисля, че инициативата „ЕС-Китай-2018 година, посветена на туризма“ е преди всичко възможност за съживяването му, като запазим базата на мир и сътрудничество, откритост и приобщаване, взаимно обучение и взаимна изгода. Силно вярвам, че това може да бъде основен принцип на съвместните ни усилия за реализиране на неизползвания потенциал на нашето сътрудничество, допълни още тя.

Само преди дни България пое председателството на Съвета на ЕС за първи път. Ще работим за популяризирането на Европа като водеща глобална дестинация, заяви министърът. И допълни, че  в това отношение ще съдействаме за подобряване на условията за конкурентоспособност и инвестиции в туристическата индустрия, ще поддържаме и засилваме политическия диалог, ще търсим възможности за създаване на съвместни туристически продукти и проекти и ще се насочим към цифровата трансформация на сектора. По време на председателството Министерството на туризма ще организира 6 събития, фокусирани върху различни аспекти от туристическата индустрия. Първото от тях е среща на министрите с ресор туризъм, посветена на туризма и икономическия растеж, и ще се проведе след по-малко от месец, в средата на февруари.

Много положителни са данните за китайските туристи, идващи в България. За 11-те месеца на миналата година те нарастват с 43% и надвишават 25 хил. Общо чуждестранните туристи, посетили България, са над 8,4 млн., което е с 1 млн. повече от населението й. Ръстът, които се отбелязва, е със 7,3 на сто в сравнение с периода януари-ноември година по-рано.