Турция започна военна операция в Сирия

операцияте е започнала "де факто" с обстрел през границата

Турският министър на отбраната Нуретин Чанъкли обяви, че страната е започнала военна операция в района на град Африн в Северна Сирия, който се намира близо до турската граница.

Той уточни, че операцията е започнала "де факто" с обстрел през границата.

Говорейки пред турската телевизия "Хабер" Чанъкли отбеляза, че Анкара е решила да предприеме тази стъпка, тъй като не вижда "друга алтернатива" освен започване на военна операция срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които турските власти разглеждат като терористична групировка.

Според турския военен министър Турция "има право на самозащита в съответствие с международното право" и нейните сили ще се стремят да унищожат всички "коридори на терористите" в Африн.

Вчера турският външен министър предупреди САЩ да не оказват подкрепа на "Отрядите за народна защита", след като Вашингтон обяви, че ще създаде и обучи нова погранична сила, състоящата се предимно от милиции на сирийските кюрди.

Той сащо така обяви операции, насочени срещу "Отрядите за народна защита" в Африн, както и в Манбидж, на което Сирия отговори, настоявайки, че ще отговори на подобен "акт на агресия" в страната.