Цветанов: Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и казуса с Национален парк "Пирин"

Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция, каза Цветан Цветанов в "Панорама" по БНТ.

"Истанбулската конвенция е ангажимент на всички държави в ЕС. Всички държави членки са я подписали и в момента вървят ратификации. Няма да се разпадне коалицията и тук заявявам категорично, че това е един от приоритетите на ЕП, ЕК,. А лидерът на ПЕС я подкрепя. Турция е ратифицирала тази конвенция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания. Ако погледнем законодателството на тези държави, дори имат конституционна забрана за еднополови бракове", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов коментира и казуса с Национален парк "Пирин".

Категорично е, че на Банско ще се строи само втори кабинков лифт, това е и желанието на хората, каза Цвтан Цветанов. "Трябва да гарантираме и това е поет ангажимент от премиера, действително трябва да бъде ясно за всички и тук трябва да се направят съответните допълнения, за да спрем всяка спекулация, че в Банско ще се строят хотели или ще има жилищни сгради. Това, което е заявено и е казано, че ние трябва да осигурим възможността за втори кабинков лифт с необходимата техническа инфраструктура, за да се поддържат тези съоръжения и нищо повече. И това е ангажимент, който смятам, че трябва да се спре с това спекулиране и когато говорим за протести и председателство, ние трябва като българи да направим всичко възможно не само Европа да оценява политиците в България, МС, народните представители в парламентарното измерение, трябва да се консолидираме и да постигнем основните си цели."

"Не ни притеснява темата с корупцията, дори мога да кажа, че тази тема може би ще допринесе за прекратяване на всякакви спекулации по тази тема', каза още Цветанов.

"И мога да кажа, че нашата политическа воля е да направим законодателните промени, които вече са факт с антикорупционното законодателство. Вчера, когато бяха в Лондон, разговарях с отдела, който се занимава с корупцията. Те приеха, че нашето законодателство е добро и ако то може да влезе в действие, ще отчетем високи резултати, но БСП саботираха този проект с техния законопроект и с тезата, която коренно се различаваше от тезата, която защитаваха в 43-ия парламент. 43-ият парламент всички политически партии се обединиха органът да бъде назначаван от НС, но когато се промени политическата ситуация с кандидата на БСП за президент, БСП и президентът започнаха да играят в една игра, която смятам, че не е много удачно и печеливша", допълни Цветанов..