До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

Общество

21-01-2018, 09:06

Снимка:

nap.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАП напомня за данъчните декларации

Декларацията за промяна на вида самоосигуряване може да се подаде е по електронен път

До 31-ви януари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. От НАП напомнят, че хората със свободни професии задължително внасят пенсионни, здравни и социални осигуровки, предава БНТ.

Адвокати, художници, музиканти, певци и други лица със свободни професии до края на януари могат да избират между два пакета осигуряване. "Един по-евтин, в който има по-малко осигурителни рискове, в които не са покрити майчинството и тъй наречените болнични, и един по-скъп, при който се внася по-висок процентоосигурителна вноска", обясни Росен Бъчваров.

От НАП напомнят, че всички, които упражняват свободни професии при започване на работа или при възобновяването и трябва в 7-дневен срок да изберат един от двата пакета самоосигуряване. Самата процедура за промяна на вида осигуряване е опростена и не отнема време.

Декларацията за промяна на вида самоосигуряване може да се подаде е по електронен път. При прекъсване и възобновяване на трудовата дейност в рамките на календарната година самоосигуряващите се вече нямат право на избор на пакета осигуряване.