Хиляди румънци на протест срещу корупцията

Свят

21-01-2018, 11:26

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

40 000 румънци протестираха срещу корупцията

Според някои румънски медии в протестите са участвали 50 000 души

Въпреки обилния снеговалеж, хиляди румънци от цялата страна се събраха на протест в столицата Букурещ в събота вечерта, за да се обявят срещу корупцията и спорната реформа на правосъдната система.

През декември социалдемократите и техният по-малък коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите използваха солидното си мнозинство, за да прокарат промени в съдебната система, въпреки критиките от страна на ЕК, САЩ, редица магистрати и президента Клаус Йоханис. Промените бяха оспорени в Конституционния съд и очакват окончателно решение, но депутатите ще започнат дебат по новите предложения за изменения в наказателния кодекс, когато парламентът поднови работа през февруари.

Предложенията ще декриминализират някои престъпления, ще намалят присъди и ще заплашат, според критиците, законите и реда като цяло. Трите проектозакона породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали, и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избраници, заподозрени в корупция.

Между 2006 и 2017 г. антикорупционните разследвания доведоха до задържането на бившия премиер Адриан Настасе, както и до обвинения на 20 настоящи и бивши министри, 53 депутати и 19 сенатори. Новите протести се организират няколко дни, след като премиерът Михай Тудосе бе принуден да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов премиер, евродепутатът Виорика Дънчила, която изразява подкрепата си за въпросните закони.

Според някои румънски медии в протестите са участвали 50 000 души. С автомобили, влакове, автобуси, самолети или пеша, румънци от всички части на страната са се включили в недоволството. Хората скандираха “ крадци“, надуваха свирки и развяваха флагове. Мястото на протеста не беше избрано случайно – площад „Университате”. Именно там започнаха събитията от 1989-та г. , които доведоха до свалянето на комунистическия режим на Николае Чаушеску.