Меркел: Чакат ни интензивни преговори за коалиция със социадемократите

Свят

22-01-2018, 09:52

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Социалдемократите в Германия решават дали да участват в коалиция

Има, разбира се, множество теми, които трябва да бъдат изяснени в детайл

Канцлерът на Германия Ангела Меркел приветства решението на Германската социалдемократическа партия за започване на официални преговори за коалиция с нейния консервативен блок. Меркел посочи, че предстоят интензивни дебати със социалдемократите за изясняване на доста спорни въпроси. „Гарантирането на икономическия растеж, социалната справедливост и сигурността са приоритети на Съюза ХДС/ХСС“, акцентира канцлерът.

„След като Християндемократическият съюз (ХДС) вече завърши проучвателните преговори и по този начин освободи пътя за водене на официални преговори, сме удовлетворени и приветстваме Социалдемократическата партия, че гласува за същото на своя конгрес“, подчерта още Меркел. „Споразуменията в проучвателните преговори съставя базата за официалните преговори за коалиция. Но има, разбира се, множество теми, които трябва да бъдат изяснени в детайли. А това със сигурност изисква интензивни и задълбочени дискусии с нашите партньори“, заяви германският канцлер.

Делегатите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бон гласуваха с 362 срещу 279 гласа за влизане на партията в официални преговори за нова “голяма коалиция” с консерваторите. По време на дебатите лидерът на социалдемократите Мартин Шулц се обърна безпрецедентно към своите съпартийци, за да ги прикани да подкрепят започването на официални преговори за ново правителство. Очаква се те да започнат идната седмица. Социалдемократите искат да се направят отстъпки по въпросите на труда, социалната политика, здравеопазването и миграцията.

Макар че предварителното споразумение е отворено за поправки и подобрения, водещи фигури от консервативния блок отхвърлиха исканията на лявоцентристите за големи отстъпки. Решението на социалдемократите донесе облекчение на партньорите на Германия в ЕС, където Меркел играе водеща роля по въпросите на икономиката и сигурността. Евентуалното окончателно коалиционно споразумение също ще бъде подложено на гласуване от членовете на ГСДП.