Жертвите след нападанието на хотел в Кабул са 22

Свят

22-01-2018, 11:19

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Убити са нападателите на хотел в Кабул

Има опасения, че нападателите може да са влезли в хотела с помощта на вътрешен човек

Най-малко 22 души са загинали при атаката на талибаните в луксозен хотел "Интерконтинентал" в афганистанската столица Кабул, обявиха представители на правителството, цитирани от АФП.

Има опасения, че нападателите може да са влезли в хотела с помощта на вътрешен човек. Властите все още разследват как екстремистите са успели да преминат през охраната, която е поета от частна компания преди три седмици.

По време на атаката гостите се криеха зад колони, в стаите си, а някои се опитаха да напуснат сградата през балконите с помощта на чаршафи.

Атаката приключи в неделя сутринта след повече от 12-часова обсада. Афганистанските сили, подпомагани от норвежки войници, елиминираха всички шестима екстремисти.

Говорител на здравното министерство заяви, че 22 тела са откарани в болници в Кабул. Някои от телата са изгорени и са нужни ДНК тестове за идентифицирането им, добави говорителят.

Шестима украинци са сред убитите, потвърди външното министерство на страната.

По-рано афганистански представители съобщиха, че са загинали 18 души, включително 14 чужденци.

Служител на хотела разказа пред АФП, че е видял двама от нападателите в ресторанта на хотела преди нападението, които са били облечени добре. "Беше около 20,30 часа...Те стояха в ъгъла на хотела и започнаха да стрелят", каза 20-годишният служител от болнично легло. Той разкри още, че нападателите са атакували само чужденците.

Говорител на вътрешното министерство намекна в неделя, че има доказателства някои от нападателите да са били в сградата преди да предприемат атаката.

Но е твърде рано да се каже дали екстремистите са влезли с някаква помощ, отбеляза друг говорител и разкри, че нападателите са били въоръжени с жилетки с експлозиви, пистолети, гранати и автомати "Калашников".