Бабинден отпразнуваха в Раковски

Новините

22-01-2018, 15:31

Снимка:

Община Раковски

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Целият ден премина под знака на веселието, шегите и закачките

С много настроение жителите на Раковски отбелязаха един от най-красивите празници в традиционният национален празничен календар - Деня на родилната помощ - Бабинден, който винаги се празнува по стар стил на 21 януари. Жените от общината се бяха погрижили вчера трапезата им да бъде пълна,  автентични ритуали, богати трапези и песни съпътстваха празника. Целият ден премина под знака на веселието, шегите и закачките.

Общинският съветник Рангел Матански използва празника, за да връчи благодарствени адреси на всички жени, които взеха участие в първото издание на фермер Експо Раковкси 2017. Специална благодарност той  изказа на експерта в отдел "Култура" на община Раковски  Ана Белчева, която успя да организра едни от най-атрактивните демонстрации на изложението - занаятчийско производство на лютеница, катми, характерното за общината "пиде" и куп други специалитети – всички правени на място.

"Изчаках този ден неслучайно, тъй-като с ваша помощ в края на 2017г. дадохме живот на изложение, което ще се превърне в традиция и повод за гордост за община Раковкси. Към момента правим организация за второто издание, което ще се реализра в края на месец септември, отново в Раковски"- сподели Матански.

"Народният празник Бабинден е една прекрасна традиция, с която отдаваме уважението си към хората, помогнали за появата на нов живот и към тези, отдали грижа и тревоги за отглеждането на нашите деца" - допълни общинският съветник.

На тържеството присъстваха баби и майки от община Раковски, както и зам.- кметовете Божидар Стрехин и Татяна Бакова.

"На вас, уважаеми баби и майки, пожелавам крепко здраве, много радост и щастие! Още веднъж се прекланям пред духа, волята и силата ви и ви желая весел празник!"- пожела на жените зам.-кметът Стрехин.