Защо Св. Синод е против ратификация на Истанбулската Конвенция?

Общество

23-01-2018, 09:42

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Св. Синод призова да не ратифицират Истанбулската конвенция

Да се забрани на премиера и министрите да влизат в църква, каза отец Дионисий

Първото, Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата. С тези думи отец Дионисий коментира в ефира на Нова Телевизия Истанбулската конвенция, чиито спорни текстове ще бъдат обсъдени в парламента днес.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева организира обществена дискусия по законопроекта. Ще присъстват депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и експерти.

Докато в НС се провеждат дебатите, пред прозорците на Народното събрание ще се проведат два протеста – в защита и „против” Истанбулската конвенция. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенцията. В нейна подкрепа те организират и демонстрация в 11 часа в градинката между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По същото време обаче има организиран и протест против Истанбулската конвенция пред Народното събрание. Митингът ще призове президента Румен Радев за дебат по темата.

„Надявам се да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с Конституцията, с международни договории с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита. Надявам се Светият синод да действа и по-остро освен да призове народните представители”, добави отец Дионисий.