П. Николов: БСП искат да замаскират фактите за комунизма

Общество

23-01-2018, 11:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Антон Тодоров: Комунизмът е тежко психическо заболяване!

Програмата по история за десети клас е публикувана преди повече от година и половина

В новата програма по история за десети клас вече ще се изучават понятия като комунизъм, политически репресии и терор. Учениците ще учат българска история по 3 часа и половина на седмица, а новите учебници ще бъдат написани след година. И докато от академичните среди изразиха единодушна подкрепа за новия учебен план, от БСП се обявиха против.

„Видяхме почти единодушно приемане на предложената програма от академичните среди, просто политическата оценка на БСП се разминава с тази на експертите. За съжаление БСП изпадна в положение да се опитва да замаскира, да замете факти, които тя е признала не след 89-та година, а още 56 по време на априлския си пленум“, заяви Петър Николов – зам.-министър на образованието.

Според зам.-министър Николов от Левицата се опитват да се реабилитират и да отрекат реално случили се факти. „Факти като създаването на концлагери, изселването на хора, отнемането на собственост, насилствената македонизация на българите в пиринския край. Все се надявах, че като партия, която е положила значими усилия да стане част от модерния консенсус в политическия живот БСП няма да слезе на това ниво, но явно трябваше и това да видим“.

Програмата по история за десети клас е публикувана преди повече от година и половина, като през това време се проведоха множество обсъждания. В рамките на месец тя беше на сайта на министерството за общественото обсъждане, като последното обсъждане включваше и представители на академичната общност.