Несебър ще изпълнява проект за европредседателството

Парите

23-01-2018, 15:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Несебър отбеляза в аванс 170 години от рождението на Христо Ботев

Той е насочен към ученици от горен курс на обучение

Община Несебър ще изпълнява проект, свързан с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Дейностите по него ще се извършват в рамките на няколко месеца и ще ангажират вниманието на младежите.
Темата за младите хора е една от насоките на нашето председателство. Ето защо младежта, която ще изиграе ключова роля за бъдещето на Европа, е в центъра и на настоящия проект. Той е насочен към ученици от горен курс на обучение (IX – XII клас) в СУ „Любен Каравелов“ в Несебър.

По линия на проекта се предвижда провеждането на разяснителна кампания под формата на презентации и лекции, която има за цел да повиши информираността на подрастващите и да създаде позитивно отношение към ЕС, ангажиментите и ползите за страната ни като държава – член на Съюза.

Основно внимание ще се обърне на същността и ролята на ротационното председателство – възможностите, отговорностите и ползите, които то води със себе си. В проекта се предвижда и „обратна връзка“ – чрез конкурса за есе на тема „България – равноправен и надежден партньор в ЕС“, учениците от несебърското училище ще могат да изразят своето мнение и разбиране за българските приоритети на председателството, като се потопят в темата чрез собствени проучвания. Предвидена и финансова награда за победителя.
Проектът бе одобрен в рамките на грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.“