Представиха изложба за испанското културно наследство

Добрич Лайф

23-01-2018, 17:05

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. д-р Джудит Елвия Гарсия Мартин с органов концерт в Добрич

Професор Джудит Елвия Гарсия Мартин ще свири тази вечер органова класика

Органистката от Испания професор д-р Джудит Елвия Гарсия Мартин представи в Добрич фотодокументална изложба под наслов "Селски жени, ритуали и традиции в испанското културно наследство".
Изложбата е част от богатата колекция на американската изследователка Рут Андерсон, която прави снимките при теренни проучвания в Испания през 20-те и 30-те години на миналия век, разказа музикантката. Документите попадат в полезрението на изследователски екип от Университета на Саламанка и научноинформационния център "Българска енциклопедия" при БАН при работа в музикалните архиви на САЩ в рамките на международен проект.
Рут Андерсон заснема жени в естествената им среда и показва живата традиция, като избира места, които не са опорочени от наложените модели, каза професор Мартин и поясни, че изложбата представя друг образ на Испания - различен от кастанетите, фламенкото и коридата, съобщава БТА.
Снимките от архива на Рут Андерсон ще бъдат публикувани от "Българска енциклопедия" в дигитален сборник с материали от научни изследвания в поредицата "Музикалното наследство на Европа" през тази година, посочват от центъра.
Професор Джудит Елвия Гарсия Мартин ще свири тази вечер органова класика под наслов "Небето и земята. Испанска църковна и дворцова музика - 16-и-17-и век". Органът в Добрич, който е сред деветте в България, е изработен в Потсдам, Германия, по своему е уникален и ще бъде предизвикателство за музикантката, каза главният редактор на "Българска енциклопедия" д-р Ралица Гелева.
Проявите в Добрич са инициирани от Регионалния академичен център, "Българска енциклопедия", Международния колеж по мениджмънт и други институции.