Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти

Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина

Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина. Пропуснати повиквания от цял свят - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо, съобщава Нова тв

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във Фейсбук. Измамените се оказват десетки. А набелязаните за жертви - стотици.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров „Възнесение”. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват се избират на случаен принцип, чрез софтуер.

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик.По- подвеждащата ситуация е Тогава когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща.

И така сметката ни може да набъбне с между седем и осем лева за минута.

За да не попаднем в същия капан, от комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага да попитаме мобилния оператор.