Софийското метро на 20 години

Животът

24-01-2018, 09:34

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

В момента продължава изграждането на третия лъч на метрото

В навечерието на отбелязването на 20 години от пускането в експлоатация на първия участък от метрото в София, Столична община и „Метрополитен“ организират безплатни музикални и артистични изпълнения. Първите изпълнения започват още днес на метростанция „Сердика“ точно в 12 на обяд.

До края на седмицата във връзка с годишнината се предвиждат различни музикално-артистични прояви, които ще се проведат в метрото. На 28 януари 2018 г. софийското метро отбелязва 20 години от пускането в експлоатация на първия си участък между станциите „Сливница” и „Константин Величков”. На този ден през 1998 г. потегля първото влакче на столичната подземна железница по метро трасе с дължина 6,4 км и 5 станции.

 В момента продължава изграждането на третия лъч на метрото, който ще бул. „Владимир Вазов“ и квартал „Горна баня“. Очаква се отсечката да бъде завършена през 2019 г., като строителството й се извършва по график. Прогнозното й натоварване е около 130 хил. души дневно. Чрез третия лъч трафикът ще се намали с до 25%, а вредните газове ще са с над 11 хил. тона годишно по-малко, изчисляват от Столична община.