Наводнения, снеговалежи и лавини в Западна Европа

Свят

24-01-2018, 10:56

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обилни снеговалежи в Западна Европа

Заради паднала лавина около 150 туристи и работници бяха евакуирани от планински хотел в Северна Италия

Лошото време предизвика наводнения, снеговалежи и лавини в планините в няколко държави в Западна Европа. Река Сена в Париж преля и нивото ѝ постепенно се покачва. Очакванията са да превиши шест метра през уикенда. Обилните валежи причиниха преливане на реки в цяла Франция, а в 30 департамента е издаден оранжев код за опасни природни явления. Във вторник вечерта нивото на Сена при моста Аустерлиц бе 4.96 метра. Наводнени са крайбрежни улици, тротоари, мази на къщи и апартаменти. Временно са спрени туристическите услуги, свързани с реката, като превоз и разходки на туристи. Отменен е и трафикът на кораби и лодки по Сена.

Най-високото ниво на Сена е отчетено през далечната 1910 г., когато водите ѝ са достигнали 8.60 метра и са принудили хиляди парижани да напуснат ниско разположените и наводнени части на града. Южно от Страсбург са взети мерки за овладяване на покачването на река Рейн. На германска територия точно срещу Страсбург нивото на реката достигна 4.73 метра.

Заради паднала лавина около 150 туристи и работници бяха евакуирани от планински хотел в Северна Италия близо до границата с Австрия. Заедно с гостите и персонала на хотел „Лантаухерер хоф“, намиращ се на височина 1870 м и на около 100 км северозападно от италианския град Болцано, бяха евакуирани и местни жители. Четири хеликоптера участваха в операциите.

Италианските власти обявиха риск от пета степен за лавини в долината Веноста, което означава много висока опасност. Около 10 000 туристи са изолирани заради снежната блокада в съседния град Тироло.