Йотова: Фокусът в работата ми бяха нашите сънародници зад граница

Българските общности, отделните личности в чужбина, могат да бъдат чудесно лоби на България

Фокусът в моята работа през тази изминала година беше работата с нашите сънародници зад граница. Това изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференцията за една година от мандата си.

"Това е кауза, защото за тези хора България е истинската родина. Със силата на президентската институция искам да им кажа: България стои зад вас, зад вашите права, тя е гарант за тези права, но заедно с вас, ние можем да работим в интерес на България. Казах им навсякъде, че те са един огромен потенциал за България", допълни Йотова.

"Амбицията на мен и моя екип надскача отделни идеи и дори политики. Не гледайте на тази амбиция като на поредното издание на "Българския Великден", защото тази амбиция и тази политика надскача границата на един мандат. Това е политика с дългосрочна политика и всеки един държавник трябва да я продължи. Нека да бъдем реалисти - ние не можем да върнем всички наши сънародници у нас, но можем да работим много успешно за съхранение на българското самосъзнание, за завръщането на българското у тях. Можем да върнем децата им, тези, които искат да свържат бъдещето с България", заяви вицепремиерът.

"Българските общности, отделните личности в чужбина, могат да бъдат чудесно лоби на България, на българската наука, на българското образование, на българския бизнес. Аз недоумявам защо тези общности бяха изключени изцяло от темата за Българското председателство на Съвета на ЕС", каза още Йотова.