Въздухът в Добрич с 14 превишения за 2017 година

Това заяви директорът на Дирекция мониторинг и оценка на околната среда в ИА по околна среда, Валери Серафимов

Въпросът какъв въздух дишаме в Добрич, продължава да стои без отговор, дори и след разговор с директора на Дирекция мониторинг и оценка на околната среда в Изпълнителна агенция по околна среда, Валери Серафимов. „В списъка на РОСВ-Варна ви няма, защото нямате завишение на ФПЧ-фини прахови частици“, казва експертът в отговор на питане. От справките с които разполага дирекцията става ясно, че през 2016 година в Добрич има засечени 13 завишения на прах. От тях  девет  през зимният период и четири през летният. Два пъти повече е замърсяването през зимата, защото проблемът на Добрич и на цялата страна не е в транспорта, а  в неблагоприятните метеорологични условия през зимата и в  отопление на твърди и течни горива. За 2017 година в Добрич са регистрирани 14 превишения на нормата, но все още не може да се каже в кой период са направени тъй като не са приключени анализите, казва директорът на ДМООС. Според нивото на замърсяване на въздуха и според броя на населението се определя и броя на станциите за измерване чистотата на въздуха в един град и е нормално да имате един пункт, посочва Серафимов.
Пункта в кв. Добротица в двора на ОУ“Хан Аспарух“ е предложен от общината, направена е комисия за приемането му, обяснява Валери Серафимов. Една станция струва стотици хиляди лева и МОСВ се е съобразило със законодателството и е разположило станциите в страната така че да отговаряме европейското и национално законодателство, допълва специалистът.
Всяка година се правят планове за мониторинг и е възможно РИОСВ-Варна да застъпи и Добрич в тези планове по искане от общината и по тяхно предложение пред Агенцията по околна среда. Ако не си усещате въздуха като чист от кметството да напишат жалба до РИОСВ-Варна  и да се вземат мерки, съветва Серафимов.
Валери Серафимов - Завършва висше образование, специалност "Технология на неорганичните вещества" в Софийски университет за химични технологии и металургия през 1982 г. От 1990 г. е Научен сътрудник ІІра степен – Контрол на емисиите на вредни вещества във въздуха.

Източник: МГ Добруджа