К. Каракачанов: Отлага се влизането на Истанбулската конвенция в пленарна зала

Защитата на жените е залегнала в националното ни законодателство и в Конституцията

"Гласуването в парламента на спорната Истанбулска конвенция ще бъде отложено", съобщи в ефира на БиТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му това е и мнението на премиера Бойко Борисов, с когото той е разговарял. „Конвенцията ще бъде отложена с няколко седмици или няколко месеца, докато този дебат в обществото спре”, каза Каракачанов.

Според него обществото е разделено и огромната част от него не желае или изразява съмнения към конвенцията. „Притеснителното е, че покрай тази конвенция по доста непочтен начин се пробутва нова идеология, нова утопия, т. нар. джендър философия, чрез която се прави опит да се замени биологичната роля на пола. Каквито и глупости да се изписват, ние се раждаме природно мъже или жени”, подчерта Каракачанов.

"В тази конвенция леко по терлици, през задния двор, се прави опит да се подмени биологичното понятие „пол” с понятието „социален пол”. Социален пол няма, има биологичен пол", смята той.

"Не знам да е имало есемеси до депутатите от ГЕРБ", каза Каракачанов по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова пред БиТВ, че премиерът Бойко Борисов е изпратил съобщения на народните представители от ГЕРБ, че „няма мърдане” и Истанбулската конвенция трябва да бъде приета.

"С нея през задния двор се прави опит да се подмени биологичното понятие „пол” с понятието 'социален пол'", заяви вицепремиерът и военен министър.

Според него не е необходимо да се провежда референдум за конвенцията. "Защитата на жените е залегнала в националното ни законодателство и в Конституцията", отбеляза той.

„Конвенцията ще отвори вратата на всевъзможни организации, които традиционно ползват грантове от европейски програми, да похарчат милиони, за да натискат обществото да приеме теории като тази, че освен двата биологични пола има и други полове. Има държави, които признават, че има 32 пола. Къде са тези 32 пола? С подобни глупости се опитваме да сменим природата”, подчерта Каракачанов.

„Под стереотипни роли се разбира биологичната роля на мъжа и жената, това, което природата е заложила. Докато ние в Европа се занимаваме с подобни глупости, радикалният ислям иска да ни унищожи”, посочи той.

"Вотът на недоверие към кабинета няма да мине", убеден е Каракачанов. „Не сме извивали ръце на Борисов”, увери той.