Престъпна група, занимавала се с имотни измами, е неутрализирана при спецоперация на ГДБОП

Крими

25-01-2018, 11:00

Снимка:

МВР Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Действията са проведени под ръководството на Специализираната прокуратура; задържани са четирима участници в престъпната схема

Спецакцията за неутрализаране на организиранаа престъпна груп, занимаваща се с изготвяне на неистински документи и ползването им за набавяне на парични средства от осъществени имотни измами, е реализирана на територията на област Стара Загора. Тя е проведена след предварително разследване и планиране на действията от ГДБОП. Действията в Стара Загора, Казанлък и Мъглиж са извършени под ръководството на териториалната служба на дирекцията в Стара Загора под наблюднието на Специализираната прокуратура. В нея са участвали и колегите им от Сливен и Ямбол и служители на ОДМВР-Стара Загора. В хода на операцията е установено, че престъпната група е извършила пет фиктивни сделки с недвижими имоти и е направила опит за продажба на недвижим имот. От осъществените сделки, чрез използване на неистински нотариални актове е усвоила сумата от около 300 000 лева.
В рамките на образуваното досъдебно производство по описа на ТСБОП – Стара Загора за престъпление по чл. 321, във вр. с чл. 212 и чл. 308 от НК са извършени множество процесуално-следствени действия на адреси и в автомобили. В жилище в Казанлък, ползвано от С.И. /48г./, е установено помещение, оборудвано като печатница за изготвяне на неистински документи. Иззети са три компютърни конфигурации, лаптоп, три принтера, скенери и други устройства за печатане. Четири неистински нотариални акта, фалшиви квитанции за платени данъци на имоти, пълномощни и други документи са открити в офиса, ползван от ръководителя на групата И.К. /37г./. В лек автомобил BMW X6 са намерени: неистински нотариален акт; платежно нареждане между лица; пълномощни и други нотариални актове. При претърсванията са иззети и неистинска диплома за средно образование; 50 боеприпаса – 22 калибър; газов пистолет без документи за произход.
Според първоначалните данни, двама от участниците в групата издирвали малоимотни или наркозависими от региона, които срещу 500 - 1000 лева им предоставяли личните си данни. С тях „печатарят“- С.И., изготвял неистински нотариални актове за собственост. Впоследствие въпросните имоти били прехвърляни пред нотариус на реални купувачи. Те от своя страна превеждали сумите по договорите за покупка по банков път. Незабавно след преводите, парите бивали изтегляни и взимани от ръководителя на групата.
И. К. и двама от участниците са осъждани за различни престъпления, като срещу ръководителя има и висящо дело за измама
И.К./37г./, С.Н. /32г./, С.С. /45г./ и С.И. /48г./ са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. На 22 януари т.г. те са привлечени като обвиняеми, като на трима от тях  мярката за задържане е удължена до 72 часа. Специализираният наказателен съд е уважил искането на прокуратурата и им е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“. На четвъртия Специализираната поркуратура е наложила мярка за неотклонение „подписка“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен