Комисията по развитие в ЕП: България има голямо сърце

България е единствената страна, която не е предала и един представител на своята еврейска общност

Комисията по развитие в Европейския парламент изпрати с аплодисменти след нейното изслушване вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, като по този начин благодари на българския народ за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, предава пресслужбата на МВнР.

Представянето на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред Комисията по развитие е в навечерието на Международния ден за възпоминание на жертвите от Холокоста и стана повод за изказвания по тази тема. „Вашата страна има голямо сърце”, коментира евродепутатът от Прогресивен алианс на социалистите и демократите Норберт Нойзер. „Преди 75 години, през март 1943 г., България осигури защита на своите евреи. Надявам се да продължите да се водите от традициите си”, добави той. Към поздравленията се включи и Линда Макаван, председател на комисията, която заяви, че иска да изрази своята благодарност към целия български народ.

“България е единствената страна, която не е предала и един представител на своята еврейска общност, а еврейското население е увеличило дори населението си през това време”, заяви министър Захариева.

По отношение на хуманитарната политика, Захариева насочи вниманието на европейските депутати към “забравените” кризи и по-ефикасното използване на финансови средства. Тя говори още за отношенията на ЕС със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, за сътрудничеството за развитие и хуманитарната помощ, образованието в условията на криза, предизвикателствата на мигрантската криза.