Евростат: България в топа в ЕС по използване на възобновяема енергия

Общество

26-01-2018, 09:13

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евростат: Една четвърт от българите, ползващи Интернет, пазаруват онлайн

Постигнали сме дял в потреблението на ВЕИ от 18,8% при заложени 16%

България е сред отличниците в Европейския съюз по използване на възобновяема енергия, показва европейската статистика. Страната ни вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията „Европа 2020”, предава БиТВ, цитирайки БТА.

Постигнали сме дял в потреблението на ВЕИ от 18,8% при заложени 16%. Така се нареждаме сред 11-те страни членки на Евросъюза, достигнали нужното ниво за използване на ВЕИ.

Анализът на Евростат сочи, че сме направили 10% ръст за период от почти 12 години. Според данните най-висок дял от ВЕИ у нас са били използвани в отоплението и охлаждането – около 30%.

Другите страни отличнички в ЕС са още Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

Швеция има най-голям дял в ЕС през 2016 г., по използване на ВЕИ - 53,5 на сто, пред Финландия – 38 на сто, Латвия – 37 на сто, Австрия – 33 на сто, и Дания – 32 на сто.

В противоположния край на скалата най-ниски дялове на възобновяемите енергийни източници са регистрирани в Люксембург – 5,4%, Малта и Холандия – и двете по 6%, отчита Евростат.