130 години от смъртта на Св. Йоан Боско

В Казанлък екзархът на Католическата църква обяви началото на Годината на младежите на честването

Младежи от католически енории в страната се събраха в храм "Св. Йосиф" в Казанлък на тържествена света литургия по повод 130 години от смъртта на Св. Йоан Боско, основател на Ордена на салезианите. Канонизиран е за светец от папа Пий XI. По повод сто годишнината от смъртта му папа Йоан Павел II го обявява за "отец и учител на младежите", съобщава БТА.
И днес живеем в дълбоки и сложни икономически и социални промени, както и по време на италианския свещеник, днес дори е още по -трудно, каза в словото си екзархът на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков. Екзархът припомни трите завета на Дон Боско към младежите: да бъдат добри, да изпитват радост от живота и чувстват задължение да учат в името на доброто си бъдеще.
Монсеньор Христо Пройков припомни, че папа Франциск също е възпитаник на училище на салезианите, където е бил след петото раждане на майка си, след което тя се разболява.
Католическата църква гледа с надежда към младите, Настоящата 2018 ще се характеризира със специалното внимание на Църквата към младежите, техните очаквания, стремежи, предизвикателства и надежди, както и на техните слабости и страхове", изтъкна монсеньор Христо Пройков и добави, че това е темата и тазгодишният епископски синод във Ватикана.