Полицаи нахлуха в офиса на Алексей Навални

Той бе арестуван в московския му офис

Полицаи влязоха в московската централа на опозиционера и блогър Алексей Навални като използваха трион и задържаха няколко членове на екипа му, съобщиха негови помощници.

41-годишният опозиционен политик призова руснаците в цялата страна да се опълчат на властите и да участват в протести срещу Кремъл. Навални иска да бъдат бойкотирани президентските избори на 18 март, независимо че това вероятно ще доведе до масови арести. Полицията нахлу в щаба на Навални, за да прекъсне излъчване на живо на серия от протести в източната част на страната.

Задържани бяха няколко служители от неговата фондация, както и негови привърженици в руски региони, съобщиха от екипа на опозиционния политик. Самият Навални заяви в обръщение, че полицейските действия няма да му попречат да се присъедини към протестите.

По-рано привърженици на опозицията участваха в митинг в руския Далечен изток и в Сибир, а основните протести ще бъдат в Москва и Санкт Петербург. На 26 януари президиумът на руския Върховен съд отказа да допусне Алексей Навални до президентската надпревара и прекрати разглеждането на негови жалби срещу отказа на ЦИК да регистрира инициативната група, издигнала кандидатурата му за държавен глава.