Стоян Братоев: С около 25% е намалял трафикът вследствие на метрото

Мисия София

28-01-2018, 16:17

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийското метро на 20 години!

Стоян Братоев: Метрото е големият зелен проект на София

В момента работим със среден темп на строителство около 3,2 км средно годишно

Днес темповете на строителство на метрото са в пъти по-високи от първоначалните. Това каза изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев по време на церемонията по отбелязване на 20 години от пускането на метрото в столицата, предаде Агенция „Фокус“.

„Темпото на строителство на първия участък на метрото беше много малко – средно 380 м на година. На втория – 1,7 км на година, а в момента работим със среден темп на строителство около 3,2 км средно годишно. Темповете са в пъти по-високи от първоначалните“, заяви инж. Братоев. По думите му това се дължи преди всичко на това, че този проект е бил успешно защитен този проект пред ЕК, и се да докаже, че той е потребен на града.

„Благодарение на правителството, Столична община, Общинския съвет и ЕК това, което става в момента, съм склонен да го нарека чудо“, коментира инж. Братоев.

"С около 25% е намалял трафикът вследствие на метрото. Средно дневно заради метро в София се движат 55-56 000 автомобила по-малко. С третата линия броят им ще намалее с още 28 000 автомобила т.е. 1/3 от активният трафик в София намалява заради метрото", коментира изпълнителният директор на „Метрополитен“.

"Средната скорост на движение между станциите е 36-38 км/ч, при наземния транспорт е 14 км/ч, а с лек автомобил в пиков час не може да се надвиши скорост от 20 км/ч", каза още инж. Братоев.