ГЕРБ се преклони пред загиналите за Освобождението на Добрич

С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите за свободата на Добрич

Народните представители от ГЕРБ-Добрич Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общински съветници, областният координатор на МГЕРБ Живко Желязков и членове на младежката организация на партията се включиха в общоградското поклонение по случай 140 години от освобождението на Добрич от Османско владичество.

„Крайно важно е, че  след всичките тези години славния подвиг на руските войници и българските опълченци не е забравен“, заяви  Сергей Лукянчук – генерален консул на Руската федерация във Варна, който бе гост на събитието.
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите за свободата на Добрич 122-ма руски войници при освобождението на града от 17 до 27 януари 1878 г.

Добрич е един от малкото градове, които три пъти по време на османското робство получават временна свобода и след това три пъти преживяват отново връщането на поробителя, за да бъде освободен окончателно през 1878 година от 16-и Донски казашки полк, влизащ в състава на Долнодунавския руски отряд, предвождан от ген.-лейтенант А. Е. Цимерман.

В Паметника-костница признателното гражданство премества тленните останки на загиналите за свободата на Добрич 122-ма руски войници, при освобождението на града от 17 до 27 януари 1878 г.